Honingboom en Grande Allegoria
Stypnolobium japonicum, ook wel sophora japonicaVanaf dit punt ziet u een nog relatief kleine honingboom. De honingboom komt van nature voor in China, Korea en Japan. Sinds 1743 is hij in Europa geïmporteerd.

Dit voorjaar (2019) door buurtbewoners geplant ter gelegenheid van honderd jaar Wilhelminapark, geschonken namens de burgerij door de gemeente Meppel.

De honingboom dankt zijn naam aan de geur van zijn witte bloemen. Deze bloeien in augustus en trekken veel insecten aan. De Engelse naam Pagode Tree verwijst naar het eeuwenoude gebruik in Azië.

Grande Allegoria
Nabij de kruising van Wilhelminapark en Marten Ottenlaan staat het beeld Grande Allegoria van de Italiaanse beeldhouwer Mario Negri. Het beeld was geëxposeerd in het park Sonsbeek in Arnhem en is in 1966 door de gemeente aangekocht op advies van de 'Keuzecommissie voor aankoop van beelden in de gemeente Meppel'. De aankoop werd gefinancierd vanuit het Fonds Stadverfraaiing.

Mario Negri (1916-1987) studeerde eerst architectuur en van 1946 tot 1954 beeldhouwkunst aan de academie in Milaan. In 1957 kreeg hij zijn eerste grote solo-expositie, waar twee van zijn werken zijn aangekocht door het Kröller-Müller Museum voor het beeldenpark. Negri was een vertegenwoordiger van het postkubisme.
Voor optimale functionaliteit:
Download de app